Hoe maak je kennis

forum

Hoe maak je kennis

knowledge

Kenniscreatie is het proces waarbij je in de loop der tijd verschillende stukjes kennis bij elkaar legt en bekijkt wat je al weet en vervolgens vragen stelt om meer te weten te komen. Dit doe je door jezelf vragen te stellen als: Ben ik me hier volledig van bewust? Wie zou dit nog meer moeten weten? Wat betekent dit voor mij? Hoe zou dit op mijn situatie van toepassing kunnen zijn?

De uitdaging van het bestuderen van kennis op zes nauwkeurigheidsniveaus is in te zien dat het niet genoeg is om alleen maar ergens mee bekend te zijn: op elk niveau moet je je afvragen of je kennis betrouwbaar is. Op dit punt komen enkele componenten van "mentaal werk" in beeld, zoals het in kaart brengen van een logische opeenvolging van gebeurtenissen, het gebruik van analogieën en metaforen, of het bedenken van vragen die je op elk niveau kunt stellen, zoals: Wat als... Wie zou dit in elkaar gezet hebben? Hoe is het om door dit scenario te lopen? Wat kan ik nu doen om mijn kennisvaardigheden te verbeteren?

In een recente workshop die ik bijwoonde, presenteerde de presentator een dia met een aantal sleutelwoorden die in een raster waren gerangschikt, waarop ze uitlegde dat je door op elk niveau meer geavanceerde vragen te stellen, dichter bij de antwoorden kon komen die ze had aangekondigd. Het belangrijkste was om alert en actief te blijven, en niet alleen genoegen te nemen met de antwoorden bovenaan het rooster. Na nog een paar vragen op elk niveau te hebben gesteld, begonnen de deelnemers zelf vragen te stellen, en tegen het einde van de workshop hadden ze een netwerk van kennisproducerende activiteit gecreëerd rond de trefwoorden die ze in hun raster hadden gebruikt. Het stellen van vragen was een bewust intelligente manier om kennis te creëren, aangezien elke vraag die niet werd beantwoord een gelegenheid was om een nieuwe reeks vragen te stellen. De deelnemers realiseerden zich dat hun eerdere ervaringen op elk niveau van de kennisketen hen hulpmiddelen gaven om op deze eerste pogingen voort te bouwen, wat hen naar nieuwe, hogere niveaus van nauwkeurigheid leidde terwijl ze voortbouwden op hun oorspronkelijke onderzoek.

Contact